Doe de linzen in een kom met water en laat ze weken.
300 gram groene of bruine linzen
Verhit olijfolie in de soeppan
1 eetlepel olijfolie
Snijd de chorizo in blokjes en bak ze in de olie
500 gram chorizo
Pel en snipper de uien en
3 uien
Verwijder de gebakken chorizo uit de pan met een schuimspaan en bewaar dit op een bord tot later. Stoof de uien in de chorizo-olie
Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet ze met een mes. Doe de knoflook bij de uien en laat mee stoven.
2 tenen knoflook
Schil de wortels en snijd hem in stukken. Maak de bleekselder schoon en snijd hem in kleine stukken. Doe de wortel en de selder in de soepketel.
2 stuks winterpeen, 5 stengels bleekselderij
Snipper het pepertje fijn (met de zaadjes als je van pikant houdt) en doe het bij de rest van de groenten.
1 jalapeno peper
Snijd de paprika in stukken en doe ze in de soepketel.
1 paprika
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Stoof ze mee aan.
2 aardappelen
Voeg de paprikapoeder toe
1 theelepel gerookte paprikapoeder
Kruid de groenten met het bouquet garni (of gebruik gedroogde kruiden)
paar takjes oregano, 1 takje rozemarijn, paar takjes tijm, 3 blaadjes laurier
Snijd de tomaten in stukken en doe ze bij de rest van de groenten. Giet de geweekte linzen af en doe ze in de soepketel. 4 tomaten
Giet er de warme groentebouillon en de tomaten in blokjes (blik) bij. Kruid met een snuif zout.
3 liter groentebouillon, 1 blik tomatenblokjes, 1 snuf zout
Zet een deksel schuin op de soepketel en laat de soep ongeveer een uur pruttelen op een zacht vuur.
Doe de gebakken chorizo de laatste 10 minuten van de kooktijd weer bij de soep.